Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

21. 09. 2024 20:00:00 

– 21. 09. 2024 23:59:00

Oslavy 60 let Galerie Středočeského kraje

Kutná Hora

GASK slaví 60 let hudebně vizuální show v chrámu svaté Barbory.

V sobotu 21. září oslaví Galerie Středočeského kraje (GASK) 60 let svého vzniku. Součástí oslav bude projekt Vektroskop △, který rozzáří interiér chrámu svaté Barbory audiovizuální performance kombinující současné technologie se sakrálním prostorem. Vystoupí Beata Hlavenková, Leoš Hort, Jan Burian a David Vrbík. Vektroskop △ byl poprvé uveden v roce 2023 na Festivalu Signál v kostele sv. Mikuláše v Praze a nyní jej u příležitosti oslav GASK budou moci návštěvníci zhlédnout v kutnohorské katedrále, která je historicky spojena s jezuitskou kolejí, sídlem GASK. Těmto oslavám budou předcházet vernisáže dvou nových výstav – umělce inspirovaného streetartem Kryštofa Netolického a designového studia PRASKLO. Obě vernisáže se budou konat v 16 hodin ve výstavním prostoru Projectroom.

Dne 7. listopadu bude galerie na zakončení celoročních oslav hostit odborné sympozium, které připomene nejen historii galerie, ale zejména její posun za doby působení v jezuitské koleji pod patronací Středočeského kraje. Tématy budou rekonstrukce koleje, digitalizace sbírek a prezentace nové stálé expozice Labyrintem.

V letošním jubilejním roce představila GASK nejen celoživotní dílo světově proslulého surrealisty Jana Švankmajera a jeho manželky Evy, ale také stálou expozici s názvem Labyrintem. Svým konceptem navazuje na úspěšný projekt Stavy mysli / Za obrazem, který získal národní cenu Gloria musaealis. „Expozice koncipovaná na základě archetypálního příběhu „cesty hrdiny“ nabízí návštěvníkovi-poutníkovi na ploše 1 300 m2 setkání s různými podobami poznání, sebepoznání či identifikace prostřednictvím setkání s jedinečnými uměleckými díly.“ říká Vanda Skálová, kurátorka GASK. Tento galerijní počin vychází z uměleckých děl ze sbírek GASK s důrazem na akvizice za posledních 10 let.

Nechte se (s)vést uměním!

Kontakt pro média:
Ing. Alena Sedláčková
+420 602 454 457
sedlackova@gask.cz

GASK – Galerie Středočeského kraje sídlí v jezuitské koleji v Kutné Hoře. Je institucí zaměřenou svou sbírkou i výstavním programem na výtvarné umění 20. a 21. století.

Mapa

V blízkosti
najdete

Zřícenina hradu Sion

Kutná Hora

Vlašský dvůr

Kutná Hora

Bývalý letohrádek Belveder

Kutná Hora

Sankturinovský dům a Galerie Felixe Jeneweina

Kutná Hora

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Kutná Hora

Kaple všech svatých s kostnicí

Kutná Hora

Jezuitská kolej s Galerií Středočeského kraje

Kutná Hora

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí