Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Muzeum Ostrov lidových krojů

Ostrov u Zbraslavic – 

Zruč nad Sázavou

Muzeum Ostrov lidových krojů disponuje největší soukromou sbírkou historických venkovských oděvů v České republice. Unikátní expozice je úplně první veřejnou prezentací všech krojových oblastí České republiky. Lidové kroje jsou projevem lidové kultury 19. století, proto v Muzeu Ostrov lidových krojů najdete především exponáty z tohoto období. Jsou zde zastoupeny všechny významnější regiony česky i německy mluvících Čechů, Moravanů a Slezanů.

Expozice krojů je doplněna historickými předměty, které sloužily ke zpracování textilních surovin, předení a tkaní. Návštěvníci zde najdou i doprovodnou sbírku šátků, krajek s ukázkou jejich výroby, stuhy, čepce, sbírku knoflíků, panenek v krojích a dalších doplňkových předmětů.

Muzeum Ostrov lidových krojů je umístěno v bývalé hospodářské budově, která dříve sloužila především jako chlévy a stáje. Střední část budovy byla obytná. Poslední architektonické úpravy jsou klasicistní, dle dendrochronologického průzkumu pochází z roku 1846, kdy byl Ostrov v držení Jacoba Josepha von Löwenthal. V tomto období byly postaveny také velké objekty stodol v západní části areálu.

Po mnoha historických peripetiích přechází v roce 2005 poplužní dvůr do vlastnictví rodiny Mičánkových. Pod jejich péčí dochází v letech 2005 – 2008 k úplnému zrestaurování a rekonstrukci všech budov a celého areálu do dnešní podoby. Podrobnosti o vlastnících Ostrova a informace k rekonstrukci si můžete přečíst na tabulích vedle vchodu do Muzea. Historie osmi staletí existence tohoto místa dýchá osobitým, silným a omamným geniem loci. Užijte si jej.

Detailní informace hledejte na webových stránkách muzea.

Mapa

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí