Kutnohorsko Kolínsko Turistická Oblast

Cyklovýlet k zeměměřické věži

Kutná Hora

Daleko, široko i vysoko!

Tenhle cyklovýlet vás nezklame, a to nemusíte být zeměměřič ani radioamatér. Pojeďte s námi na vyjížďku z královského města Kutná Hora až na vrch Vysoká. Tam stojí hned tři pozoruhodné stavby

První stavbou, kterou nechal na vrchu Vysoká v letech 1696–97 postavit majitel malešovského panství František Antonín Špork (* 9. 3. 1662 – † 30. 3. 1738), je barokní letohrádek s kaplí sv. Jana Křtitele zvaný Belveder.

Druhou stavbou je zeměměřická betonová věž šestibokého půdorysu vysoká 16 metrů, postavená kolem roku 1937 v průběhu budování Astronomicko-geodetické sítě (AGS). Jedná se o jednu z devíti podobných věží, které na našem území tehdy vznikly (další byly postaveny na Melechově u Ledče nad Sázavou, Vysokém Kamýku u Písku, Mezivratech u Votic, Koňském Vrchu u Záhořan, v Ládví v Praze, na Pecném u Ondřejova, Studeném Vrchu u Hostomic a na Svidníku u Obrataně).

A konečně třetí a nejmladší stavbou je rozhledna, která je z roku 2001. Rozhledna byla postavená dle projektu Ing. Josefa Bárty z Českých Budějovic na nejvyšším kopci středního Polabí, Vysoké, ve výšce 471 m. n. m. Rozhledna je vysoká 35 metrů a slouží zároveň jako telekomunikační věž. Zajímavostí je skutečnost, že se stavbou rozhledny se na Vysoké počítalo již v roce 1894, ale tehdy nebyly získány potřebné finanční prostředky.

Vyjížďku zahájíme v centru Kutné Hory (do mapy jsme vyznačili jako start městské nádraží Kutná Hora) a dojedeme ke Královské cestě, ze které je nádherný výhled na panorama Kutné Hory. Po značené cyklotrase 1 dojedeme až ke kostelu Nejsvětější Trojice a dál až k pramenu sv. Vojtěcha do Bylan. Mezi obcí Bylany a Nová Lhota (souřadnice 49.9386622N, 15.2352411E) odbočíme z cyklostezky směr Mezholezy a následně si vyšlápneme Mezholezkou alejí na vrch Vysoká do 471 m. n. m.

Mineme křížek, projedeme kolem rozhledny a dostaneme se až k zeměměřičské věži a zbytkům letohrádku Belveder.

Z vrchu sjíždíme směr Miskovice a napojíme se na zelenou turistickou značku do Miskovic. V Miskovicích můžeme zvolit několik cest, kterými se vrátíme do Kutné Hory. Nám se líbí jet asfaltkou podél fotbalového hřiště a napojit se na cyklotrasu 106, která vás kolem sochy Bezhlavého Jána dovede zpět do Kutné Hory.

Pokud ale chcete zastavit a občerstvit se, tak doporučujeme dojet z Miskovic do Přítok. Tam můžete zastavit na výbornou kávu a dezert v Kávy Pitel anebo u hlavní silnice zastavte v Restauraci Přítoky na obědové menu!

Doporučujeme: 

 

Kávy Pitel – čerstvě pražená káva ze středověké tvrze

Restaurace V Ruthardce – píívo a výborné jídlo se super obsluhou

Restaurace a Café Dačický – káva, zákusek, prosecco anebo něco ze staročeské kuchyně?!

Apartmány Dačický – luxusní, designové, dokonalé apartmány v centru města

Hotel U Kata – wellness, ubytování i restaurace v jednom!

Hotel Mědínek – ubytování v centru města zapsaného na seznamu UNESCO

Trasa výletu

https://frame.mapy.cz/s/bekojudata

Trasa výletu

► Obtížnost: Střední

► Vzdálenost: 19 km

V blízkosti
najdete

Vlašský dvůr

Kutná Hora

Bývalý letohrádek Belveder

Kutná Hora

Sankturinovský dům a Galerie Felixe Jeneweina

Kutná Hora

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Kutná Hora

Kaple všech svatých s kostnicí

Kutná Hora

Jezuitská kolej s Galerií Středočeského kraje

Kutná Hora

Areál zámku a muzea Kačina

Kutná Hora

Výlety

Gastronomie

Ubytování

Objevte okolí

Jezuitská kolej s Galerií Středočeského kraje

Autorem projektu raně barokní budovy byl významný stavitel jezuitských budov, italský architekt narozený ve Vídni, Giovanni Domenico Orsi. Z částečně dochovaných plánů je patrné, že zvolil půdorys písmene E a současný půdorys ve tvaru písmene F je důsledkem toho, že projekt nebyl nikdy naplněn. Po Orsiho smrti v dostavbě pokračoval Carlo Lurago a kolej byla kompletně dokončena až v roce 1750.

Zjistit více

Kamenný dům

Kamenný dům je postaven na předhusitských základech a v dnešní době patří mezi nejvýznamnější památky pozdně gotické architektury v Evropě. Kamenný dům je zároveň součástí městské památkové rezervace zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Dům patřil měšťanovi Prokopovi Kroupovi, který byl roku 1499 povýšen do šlechtického stavu.

Bohatě zdobený kamenný štít domu je prací mistra Brikcího Gauskeho z Vratislavi. Roku 1839 byl dům upraven a v letech 1900-1902 regotizován architektem Láblerem. Při obnově byla například doplněna socha Madony od profesora J. Kastnera.

Zjistit více

Kostel sv. Štěpána se zvonicí

Již sedm a půl století je chrám sv. Štěpána Prvomučedníka v Kouřimi architektonickou i duchovní dominantou města.

Zjistit více