Prestižní certifikát Demeter, rodinná tradice, navazující na počátek vinařství na Kutnohorsku z dvanáctého století a nádherná vinice u chrámu svaté Barbory. Nejen tím se mohou pyšnit Vinné sklepy Kutná Hora, kutnohorské vinařství v čele s hrdým majitelem, vášnivým vinařem Lukášem Rudolfským. Ten nám, přímo na akci Vinobraní na Kačině, povyprávěl něco o své výjimečně příjemné a chutné práci.
Jak jste se dostal k vinaření?
To byla strašná náhoda. Tatínek si v Kutné Hoře pronajal 4 hektary vinohradů a splnil si tak svůj životní sen, kterým bylo vyrábět svoje vlastní víno. My jsme se se sestrou k němu připojili, a tím to vlastně celé vzniklo. Společně jsme začali obnovovat tradici vinařství a vinohradnictví na Kutnohorsku.
Má Kutná Hora dobré podmínky pro pěstování vína?
No jasně, ty nejlepší! Protože Kutnou Horu ze severu chrání tři vrchy, z východu zase Železné hory a z jihu a ze západu se pak zvedají vrchy Vysočiny. Kutná hora, spolu s Čáslaví, tvoří nádherné malebné údolí, které je protkáno malými toky řek. Půda je tak velice kvalitní, záhřevná, bohatá na živiny a je vhodná pro pěstování všech plodin, včetně révy vinné. O tom, že tady historie pěstování révy vinné má ohromnou tradici, vypovídají i názvy zdejších obcí: obec Vinice, Vinaře, Vinařice. Vždyť první zmínka o vinařství na Kutnohorsku pochází už z Kosmovy kroniky z roku 1101. Zdejší podloží a mikroklima je zde skutečně unikátní a velice vhodné právě pro révu vinnou.
Co znamená certifikát Demeter, kterým se vaše vína pyšní?
Demeter je jeden z nejprestižnějších certifikátů na světě pro ekologické zemědělství. Je nejvyšším stupněm možného ocenění pro zemědělské, ale i kosmetické podniky. Tento systém zemědělství založil již Rudolf Steiner roku 1924 a je to nejstarší způsob zemědělství na světě. Demeter je řecká bohyně plodnosti, ale také právě certifikace pro biodynamické zemědělce. Bios a Dynamis je složení dvou slov: život a síla. Jsme jediné vinařství v České republice, které tuto prestižní certifikaci má.
Jak svá vína vyrábíte?
Ten způsob pěstování je poměrně hodně náročný: kolem každé vinice musíme mít minimálně 30% biokoridoru, aby byla vinice oddělena od konvenčních ploch. Využíváme také extrakty z bylin, které si v rámci vlastního hospodářství děláme sami. Při zdělávání vína nepoužíváme žádné ušlechtilé kvasinky, enzymy ani taniny. Vína kvasí spontánně na mikroorganismech, které si hrozny donesou z vinice, a zároveň se nefiltrují. Zkrátka, měla by být poplatná tomu místu, kde vyrostla a měla by obohacovat nejen hmotné tělo, ale i nehmotného ducha. Což jistě dělají.
Vysvětlete nám pojem naturální vína.
Naturální vína jsou dnes ve světě vinařství velkým pojmem. Naturální víno musí pocházet z vinice, která je pěstována v bio režimu. To je velmi důležité. Naturální víno nevyrobíte z hroznů, které jsou ošetřovány různými systemickými fungicidy, herbicidy, insekticidy, arkadicidy a další prostředky, které zkrátka likvidují všechno živé. Teprve ze zdravých a čistých hroznů z čistého a zdravého prostředí můžeme vyrobit naturální víno šetrným způsobem s minimem síry. Takové víno je tedy zdravé a můžeme jej pít nejen v malém množství.
Kde je možné vaše víno ochutnat?
Naše vína se dají koupit v našem sídle v klášteře Svaté Voršily v Kutné Hoře, kde můžete přijít i na řízenou degustaci a rádi se o vás postaráme. Dále můžete ochutnat vína na jednom z nejkrásnějších míst v Kutné Hoře, a tím je vinice v blízkosti katedrály svaté Barbory, kde jsme obnovili i krásnou vinici a máme tam degustační stánek, kde můžete chutnat vína s nádherným výhledem na údolí Vrchlice.
Jaké z vašich vín je nejoblíbenější?
Tak určitě Pinot Noir. Naše vinařství se soustředí na tuto odrůdu a není to náhodou. K nám do Čech dovezl tuto odrůdu sám Karel IV., aneb jak pravil: “Dovezl jsem vám révu z Burgund.”. Ovšem na Kutnohorsko dovezli tuto burgundskou révu vinnou pravděpodobně cisterciáci a začali rozšiřovat již zde existující vinařství a vinohradnictví, a také si sem dovezli svoje odrůdy. A právě Pinot Noir byl jednou z nich. Ten tady nejvíce pěstujeme a na něj se nejvíce soustředíme, takže určitě Pinot!
Jak poznat dobré víno?
To je jednoduché: víno musí být především zdravé. Už když se podíváte na barvu, neměla by mít nahnědlé tóny – to svědčí o oxidaci. Dále, když s vínem, nejlépe ve skleničce tulipánového tvaru, trochu zakroužíte a přivoníte, tak to aroma by nikdy nemělo být octové. To je opět nejčastější vada vína, kdy zkrátka víno oxiduje, zoctovatí, zkazí se. Takové víno určitě nikdy nepijte. Víno by mělo vonět po ovoci: mladá vína voní po čerstvém ovoci, po citrusech. Čím jsou vína starší, tím i barva je nazrálejší a aroma je více do kompotova nebo více do marmeládových tónů. Z vína ale samozřejmě můžete cítit i mnohé koření: hřebíček, badyán, mátu. A jsme u bylinek: takže samozřejmě i bylinkové tóny lze z vína cítit. Ve víně se hodnotí color, odor a sapor, to znamená barva, vůně a chuť.
Celý rozhovor najdete zde.